EXPO: VAN MICHAUX TOT MERCKX

18 mrt 2019

Van begin april tot 15 september 2019 loopt er in het Sportimonium de tentoonstelling:  

Van Michaux tot Merckx. Een geschiedenis van 100 jaar ijzeren ros in de koers.

Van een echte fiets kunnen we pas spreken met de komst van de Michaux in de jaren 1860. Hij is nog vrij primitief maar lijkt toch al een beetje op de huidige fiets, weliswaar met pedalen op het voorwiel. Korte jaren na de Michaux maakt de hoge bi zijn intrede. Met zijn enorme voorwiel en kleine achterwiel spreekt hij wel tot de verbeelding maar hem is slechts een kort leven beschoren.  De evolutie gaat snel. Begin 1890 breekt de safety-fiets door. Met zijn bijna even grote wielen en  kettingaandrijving op het achterwiel is hij het prototype van de moderne fiets.

Van in het prille begin wordt de fiets gebruikt om er wedstrijden mee te rijden. Doorheen de tijd gaan fietsen en koersen steeds hand in hand. Fabrikanten werken zonder ophouden aan de verbetering  van hun fietsen en de resultaten worden uitgetest op de koersfietsen. Ze hebben er veel voor over dat op hun fietsen spraakmakende overwinningen worden behaald en doen er alles aan de grote vedettes aan zich te binden.

 

De dertig fraaie fietsen komen uit de opmerkelijke collectie van Jan Op de Beeck. Na de aanschaf van een eerste fiets jaren geleden kreeg hij de microbe te pakken en ging hij op speurtocht om bijzondere exemplaren aan zijn collectie toe te voegen. Die is intussen uitgegroeid tot een mooi overzicht van de technische evolutie van het ‘ijzeren ros’ en dat met materiaal van de grote fabrikanten,  vaak bereden door de grote wielerkampioenen. Sportimonium put uit zijn rijke collectie affiches en wielertruien om de tentoonstelling mee aan te kleden. De tentoonstelling sluit af met het einde van de carrière van Eddy Merckx. Van dan af begint een nieuw tijdperk met het gebruik van composiet-materialen voor het frame en high-tech onderdelen.

 

Bij de tentoonstelling verschijnt een boek met dezelfde titel. Elke getoonde fiets komt paginabreed in beeld en is voorzien van deskundig commentaar. Dat kan gaan over de technische innovaties maar even goed over de lotgevallen van de fiets, de bouwer of zij die er op gereden hebben.  Dit mooie overzicht van 100 jaar koersfietsen wordt voorafgegaan van een algemene inleiding op het ontstaan en de evolutie van de fietssport in de bredere sportcontext en een bondige maar heldere historische schets van de geschiedenis van de (koers)fiets. Het boek is verkrijgbaar in het Sportimonium of via de boekhandel (hardcover, 128 p., € 19,50 + verzendingskosten, ISBN 978 94 638 8022 0).

Contact : Erik.devroede@sportimonium.be – T. 015/618 220